Vegetariánské bílkoviny
Sójové kostky /granulát
Jsou světle hnědé kávové barvy. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, naopak nízký obsah tuku. Dále obsahují vitaminy B, A, E a z minerálních látek pak vápník, fosfor a železo. Vyrábí se v podobě granulí, kostek, nudliček a plátků.
Tofu
Jedná se o nejrozšířenější surovinu v asijské a vegetariánské kuchyni. Je označováno jako „sójový sýr", který je ovšem potřeba ochutit. K dostání je tzv. „natural tofu" bez příchutě nebo uzené či marinované. Tofu je velmi výživnou potravinou. Poskytuje kvalitní zdroj vápníku, hořčíku, železa a nenasycených mastných kyselin. Neobsahuje žádný cholesterol a pouze velmi málo sacharidů a tuků.
Seitan
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky – není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Vyrábí se jako „seitan natural" (přírodní), speciál (ochucený) nebo v podobě seitanových karbanátků či řízků.
Robi
Jde o tepelně upravený polotovar, který se vyrábí ze směsi rostlinných bílkovin včetně rýžové bílkoviny, pšeničných klíčků a červené řepy. Neobsahuje cholesterol ani tuk a má nízký obsah sacharidů. Není vhodné pro bezlepkovou dietu.
Tempeh
Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, který obsahuje všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovinu. Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury.
Pro bezlepkovou dietu jsou též vhodné:
Hraška
Směs podobná mouce, ale neobsahuje lepek a vejce – je složená z hrachu a bezlepkových bílkovin. Nahrazuje trojobal a k přípravě těstíčka postačí jen voda. Hraška pikantní obsahuje určité procento sójové omáčky, koření a soli, naproti tomu hraška jemná je vhodná i pro děti.
Mungo
Je druhem fazole, který je někdy označován jako zelená sója. Mungo fazole mají olivově zelenou barvu a prodávají se loupané, celé nebo půlené. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Cizrna neboli římský hrách
Patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Obsahuje vysoké množství sacharidů, bílkovin a vlákniny a je výborným zdrojem lysinu, má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové. Je vhodnou součástí dietního jídelníčku, ale také jídelníčku vegetariánů, těhotných žen a dětí.
Mišutka
Instantní kukuřičná kaše, která je vhodná pro bezlepkovou dietu – nahrazuje mouku. Používá se k přípravě kaší, koláčů, placiček, knedlíků atd.
Zdravé stravování:
Kuskus
Je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která se zpracovává na drobné kuličky. Ty jsou poté napařovány, vysušovány a slouží buď jako lehká a výživná příloha ke slanému jídlu, nebo je lze připravit nasladko jako dezert, a to všechno za pár minut.
Bulgur
Předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Není vhodný pro bezlepkovou dietu, ale má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy (především vitamin A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Špalda
Druh pšenice, který obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin a také má vysoký obsah vlákniny. Špaldová mouka má oříškovou chuť, je lehce stravitelná a bohatá na vitaminy. Může být hladká, hrubá, celozrnná, celozrnná jemně mletá.
Sojanéza a tofunéza
Nahrazují klasickou majonézu nebo tatarku, a to jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Hlavní výhody oproti majonéze spočívají v tom, že sojanéza je bezvaječná, má nižší obsah tuku a je obohacena o vlákninu a vitamin E, lecitin a isoflaviny, které mají silný antioxidační účinek.
Sójové mléko
Jedná se o nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitaminů. Je vhodné pro diabetiky z důvodu nízkého obsahu sacharidů. Lidé trpící alergií na kravské mléko mohou konzumovat jako jeho náhradu mléko sójové.
Koření a dochucovadla:
Římský kmín neboli kumin
Bývá obvykle drobnější než kmín, ale má zcela jiné aroma, takže se jím nedá nahradit. Je typický pro indickou kuchyni.
Kurkuma neboli indický šafrán
Koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého žluté barvy. Používá se v koření masala (kari). Také se velmi často užívá jako lék – má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelným antioxidantem.
Kari
Pod pojmem kari se rozumí směs koření (správné označení masala) a zejména také pokrm (kousky zeleniny v omáčce).
Koriandr
Je typickou indickou bylinou, kterou lze konzumovat čerstvou i sušenou. Má specifické aroma i chuť. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení.
Wasabi
Do češtiny se překládá jako japonský zelený křen, který je velmi ostrý. Existují různé druhy wasabi, které se na trh dostávají ve formě kořene, pasty nebo prášku. Chutí je odlišný od českého křenu.
Chili papričky
Jsou plodem především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech.
V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Mají příznivý účinek na zažívání. Ovšem ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí – nevhodné jsou proto při urologických problémech. Chili je považováno také za afrodisiakum.
Arame
Patří mezi hnědé řasy, mají velmi jemnou nasládlou chuť. Obsahují velké množství jódu, vápníku a vlákniny.
Zeleninový bujon BIO
Neobsahuje glutamát sodný. Složení: mořská sůl a dále z ekologického zemědělství: kvasnicový extrakt, rostlinný olej, miso, rýžová mouka, kukuřičný škrob, sušená zelenina, majoránka, kurkuma.
Umeocet
Jedná se o slanokyselý červený ocet, který je výborným dochucovadlem do salátů, polévek nebo vhodný při přípravě dalších pokrmů. Také se používá jako lék při střevních potížích, posiluje imunitu, má velké neutralizační schopnosti, pomáhá ale i při kožních chorobách.
Tamari
Velmi kvalitní druh sójové omáčky, která je vyrobena pouze ze sóji. Vzniká přírodní fermentací a zraje dlouhou dobu v dřevěných sudech. Neobsahuje žádná barviva ani chemické přísady, naopak obsahuje množství vitamíiu B12.
Rýžový nebo ječmenný slad
Přírodní sladidlo, které se používá místo cukru do pečení, k slazení nápojů, dezertů nebo kaší.
Agar
Bezbarvý až bílý prášek, získávaný z mořských řas. Používá se v potravinářství k přípravě dezertů a jiných polev.